Birth Of The Cool, Whiplash & Night Bird Song!!

FILMPROGRAMMA bekend! Op vertoon van je festivalkaart  toegang (vol = vol) Locatie: FILMTHEATER DE FABRIEK-ZAANDAM.

-BIRTH OF THE COOL-MILES DAVIS-19.30 uur

Documentaire van Stanley Nelson over jazzcomponist, trompettist en multi-instrumentalist Miles Davis (1926-1991). Hij wordt beschouwd als een van de belangrijkste en invloedrijkste jazzmuzikanten van de twintigste eeuw. Deze documentaire schetst een beeld van de man achter de muziek. Aan de hand van archieffoto’s, home-video’s en interviews met collega-muzikanten wordt onderzocht waarom Miles Davis ook vandaag de dag nog steeds relevant is.

-WHIPLASH-16.30 uur

Voortreffelijke muziekfilm waarin jonge, ambitieuze jazzdrummer (Miles Teller) het opneemt tegen zijn veeleisende en meedogenloze docent (een heerlijk intimiderende J.K. Simmons). Er zit geen valse noot in deze spannende en aangrijpende film van de jonge regisseur Chazelle, die de muziekwereld voorstelt als een sportarena waarin alleen de meest fanatieken overleven. Maar waar in sportfilms de climax vaak over the top en ongeloofwaardig is, overtuigt Whiplash van begin tot het lang uitgesponnen, emotioneel verpletterende einde.

-NIGHT BIRD SONG-14.15 uur

Vertelt het levensverhaal van de Amerikaanse saxofonist/fluitist Thomas Chapin (1957-1998). Vanuit een gedegen scholing in de jazztraditie, onder meer in de bigband van jazzicoon Lionel Hampton, zocht hij steeds meer naar nieuwe klanken en vormen. Met zijn tomeloze energie en experimenteerdrift maakte hij indruk op de vernieuwende jazzpodia in New York en omgeving. Ook in Europa raakten jazzfans onder de indruk van zijn vaste trio waarmee hij regelmatig de oceaan overstak. In Nederland vond hij aansluiting bij een aantal collega’s, die in de documentaire ook aan het woord komen. De tragiek sloeg toe toen er op het hoogtepunt van zijn carrière, en met nog heel veel plannen in zijn hoofd, leukemie bij hem werd geconstateerd. Hij werd slechts 41 jaar. De film van regisseur Stephanie J. Castillo wordt voor het eerst met Nederlandse ondertiteling vertoond.

Scroll naar boven