Martha High

Een van de originele Funky Divas van James Brown!
Een zangeres wiens carrière zo vol was van ontmoetingen met hooggeplaatste artiesten dat ze een zin kan beginnen met een verhaal over Bo Diddley en eindigen met George Clinton en James Brown, en onderweg ook Marvin Gaye aanhaalt.

Toen zangeres Martha High midden jaren ’60 bij de band van James Brown kwam, kon ze zich waarschijnlijk niet voorstellen dat dit avontuur meer dan 35 jaar zou duren. Aan de zijde van de “Godfather of Soul” ontdekte de jonge vrouw het podium, de opnamestudio’s, wereldtournees en de eisen van een populaire Afro-Amerikaanse kunstvorm, de soulmuziek!

Dit leerproces, samen met een compromisloze, perfectionistische en buitengewoon getalenteerde artiest, leidde haar eerste stappen naar uitmuntendheid. Als achtergrondzangeres had Martha High de kans om de optredens van haar mentor nauwlettend te observeren, deel te nemen aan historische gebeurtenissen en de turbulente strijd van het zwarte volk te ondersteunen.

Op 5 april 1968, 24 uur na de moord op Martin Luther King, stond ze op het podium in Boston met “Mr. Dynamite” die probeerde, zij het met moeite, de raciale spanningen te verminderen door zijn tijdgenoten op te roepen tot waardigheid.

Op 24 september 1974 was ze ook aanwezig op het festival “Rumble in the Jungle”, waarvan James Brown de hoofdact was, georganiseerd in Kinshasa als voorloper van het bokswedstrijd tussen Mohamed Ali en George Foreman. Gedurende drie decennia was Martha High dus getuige van de grote momenten van de “Epopée des Musiques Noires”.

De diva heeft niets van haar frisheid en pracht verloren, zoals blijkt uit haar eerste single “Lovelight”, die resoluut verfijnd is en zo dicht bij de Memphis Sound van het illustere Stax-label ligt.

Scroll naar boven